"Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY on huolissaan maailmankuullun koirakuiskaaja Cesar Millanin saapumisesta Suomeen.

Cesar Millanin live-kiertue saapuu Hartwall Areenalle 29. toukokuuta 2012."

Iltalehti 30.11.2011

 

Hyi hyi hyi hyi hyi Cesarin kiertue... kylmiä väreitä pelkästä ajatuksesta. IHANAA kuitenkin että Suomen eläinsuojeluyhdistys on ottanut selkeän kannan ja on avoimesti huolissaan aiheesta. Toivottavasti järjestäjät kuuntelisivat SEY:n suosituksia ja toivomuksia ja koko roska peruttaisiin.... Todella surullista että jotkut innoissaan jopa maksavat päästäkseen kuulemaan ja katsomaan henkilöä, joka säännöllisesti käyttää koiria vahingoittavia koulutustapoja... pahimillaan avoimesti televisio-ohjelmassa kuristaa ja potkii koiria. 

Ja EI, ei ole liioiteltua sanoa näin, koska kaikki ohjelmaa katsoneet tietävät, että nämä ovat Cesarin yleisiä koulutusmetodeja... en tiedä miten paljon ohjelmaa Suomessa sensuroidaan, koska Suomessa esitettävä versio ohjelmastahan ON sensuroitu, mutta itse olen nähnyt ihan liikaa...

Ja kaikki Cesarin fanit voivat sitten todeta ja yhdessä ihailla, miten hienoja tuloksia hän saa aikaan ja miten nopeasti ja ihanaa.

Minulla ei ole mitään muuta sanottavaa, kuin että toivottavasti kukaan ei halua kouluttaa koiraansa väkivallalla, pakottamisella, pelkoon ja alistamiseen perustuvilla koulutusmenetelmillä. Koska jokaista koiraa ja jokaista ongelmaa voi lähteä korjaamaan myös muilla tavoilla, joihin ei sisälly mitään koiraa satuttavaa osa-aluetta. Se vaatii vain ehkä hiukan enemmän aikaa, ja tietysti perehtymistä näihin muihin koulutustyyleihin.

Itse en usko edes Cesarin perusajatuksiin koirista ja niiden kouluttamisesta, omalla kohdallani sukset menevät ristiin jo ennen kuin päästään edes käytännössä kouluttamiseen asti. Koirat eivät ole susia, ne ovat koiria. Ja me olemme ihmisiä, me emme ole susia, koiria, tai mitään muitakaan eläimiä. Koirat tietävät, että ihminen ei ole koira. Meillä on edellytykset älylliseen, monipuoliseen ajatteluun ja välineet kouluttaa eläimiä ihmismäisillä tavoilla. Ilman väkivaltaa. 

Jos haluaa lukea lisää aiheesta, on hyvä aloittaa vaikka alistamiseen liittyvästä materiaalista. Ihminen ei pysty alistamaan koiraa. Koiran kunnioitus ansaitaan, sitä ei voi ottaa väkivallalla. Jos koiraa selättää, se luovuttaa jossain vaiheessa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että koira "alistuisi". Johtajan paikkaa ei voi ottaa pelottelemalla tai voimakeinoilla. Ja johtaja tarkoittaa enemmänkin henkilöä, jota koira seuraa ja jonka kanssa se toimii yhteistyössä. Johtaja ole pelottava eikä agressiivinen henkilö, vaan johdonmukainen ja luotettava.

Ja vielä loppuun, monet sanovat pitävänsä Cesarista muun muassa koska hän on pelastanut monta ongelmakoiraa joutumasta lopetettavaksi. Miten tämä tekee hänen koulutusmenetelmistään hyväksyttäviä? Esimerkiksi Victoria Stilwell on myös pelastanut monia koiria joutumasta lopetettavaksi ja hän tekee uskomatonta työtä koirien puolesta. Hän on yksi maailman arvostetuimmista koiran kouluttajista, ja voin lyödä vetoa, ettei kukaan tule koskaan sanomaan, että hänen koulutuksensa vahingoittaisi koiria. Ikinä. Toivottavasti tulevaisuudessa saisimme Victorian kaltaisia, ihailtavaa työtä tekeviä koirankouluttajia vierailulle Suomeen.