Korviini kantautui vasta nyt että Sellon kirjastossa työskentelee lukukoirana maltankoira Börje. Olen aivan haltioissani tästä. Ihan mahtavaa, että tällainen saapunut Suomeen. Tiesin, että terapiakoiria työskentelee sairaaloissa, vanhainkodeissa, kouluissa, oppimisvaikeuksien kanssa elävien tai traumaattisista kokemuksista toipuvien ihmisten kanssa ja vaikka missä, varsinkin jenkeissä tosi suosittua. Mutta en ollut koskaan kuullut lukukoirasta.

Hienoa että ihmiset pääsevät tutustumaan tätäkin kautta tähän mahtavaan rotuun johon ei Suomessa muuten ihan joka päivä törmää. Maltankoirat ovat niin kilttejä ja rakastavia eläimiä ja kuin luotuja terapiakoiran tehtäviin. Tietysti koirien luonteet vaihtelevat, mutta maltankoirat ovat kyllä aina niin sympaattisia ja jotenkin löytävät kaikista sen pehmeän kohdan ja saavat ihmiset rakastumaan itseensä.

Myös aluskarvattoman ja hilseilemättömän turkin takia maltankoirat ovat ihanteellisia tällaisiin tehtäviin. Voin vain kuvitella, että tämän asian suhteen tulee aina negatiivisia kommentteja, varsinkin Suomessa. Mutta, sen lisäksi että monet allergikot tulevat toimeen maltankoiran kanssa ilman mitään oireita (kuten kaikki allergiset ystäväni), on erittäin epätodennäköistä että jollekin aiheutuisi allergian suhteen ongelmia niin suurissa tiloissa kuin esimerkiksi isoissa kirjastoissa tai kauppakeskuksissa. Vieläpä kun näitä karvakasoja pestään viikoittain ja harjataan antaumuksella päivittäin.

Voin vain kuvitella miten paljon lukukoirasta voi olla iloa ja hyötyä lapsille. Ja tietysti koiratkin nauttivat kuuntelemisesta, sen tietää jokainen koiranomistaja, että koira ilahtuu kun sille juttelee. Vaikka koira ei tajuaisi sanaakaan, se tietää silti että sille puhutaan ja ymmärtää tunnetiloja ja äänensävyjä ja tietysti on aina iloinen kaikesta saamastaan huomiosta.

Börjen blogi:  lukukoira.blogspot.com/